|

Tools to love life

1 (800) 567 8765 name@somemail.com

zwart schaap

zwart schaap

Deel dit via jouw social media

Vandaag heb ik iets heel moois ontdekt. Iets dat ik eigenlijk al meer dan 20 jaar wist maar niet wist omdat ik besloten had dat het een leugen was wat ik wist.

Kun je me nog volgen?
Ik snap dat je wellicht denkt dat ik te veel bubbels gedronken heb maar niets is minder waar.
Vandaag ga ik iets heel persoonlijks met jullie delen en er zullen mensen zijn die niets maar dan ook niets zullen snappen van wat ik schrijf.
Sterker nog er zullen mensen zijn die mijn waarheid niet kunnen horen en een oordeel zullen hebben.
Ik ben me daarvan bewust en toch besluit ik het met jullie te delen. Ik weet immer ook dat wanneer ik kies voor ruimte, en space ik ook een uitnodiging ben voor anderen om te ontdekken wat hun waarheid is.

Vandaag las ik deze zin:

Have you misidentified and misapplied receiving as pain and abuse?

Heb je een verkeerde identificatie/herkenning en/of verkeerde toepassing/besluit gedaan op het ontvangen van pijn en misbruik?

Terug in de tijd
Hier begon ik met razend snel terugdenken, pellen van laagjes en herinneren.
Toen ik 3 jaar was ben ik verkracht door mijn stiefvader. Als je die leeftijd hebt is er nog maar weinig sprake van het nemen van besluiten en conclusies. Ik ben het ondergaan. De pijn was te heftig dus ik heb de ervaring voornamelijk buiten mijn lichaam ervaren en gezien.
Het besluit dat ik hieruit nam was dat ik beter niet uit mijn bed kon komen in de avond en zodra ik op bed lag niet meer om aandacht moest vragen. Ik besloot niet dat mijn stiefvader een vreselijke man was, ik besloot ook niet dat ik hem ging haten.

Het misbruik zoals de meeste mensen het noemen is nog vele jaren doorgegaan.
Hoe raar en aanstootgevend mijn woorden nu ook zullen zijn ik moet ze met jullie delen.
Ik heb mijn misbruik nooit gevoelt als pijn en misbruik. Ik was een heel jong meisje dat voelde dat er gegeven werd aan mij. Geven op een manier die in onze cultuur niet acceptabel is. Maar ondertussen werd het mij gegeven. Mijn lichaam reageerde later ook op dit geven. Hier ontstond de haat.

Dit mag niet.
Haat en woede dat mijn lichaam reageerde op iets wat onze cultuur zo veroordeelde en ik niet onder controle had. Ik haatte mijn lichaam. Wist niet dat ik niet verantwoordelijk was en dus niets te verwijten had. De relatie met mijn lichaam is daar ernstig beschadigd.

Kijk ik wist wel dat wat er gebeurde niet goed was. Ik was ook echt bang omdat het niet goed was. Maar ondertussen voelde ik het zo dat er mij wat gegeven werd en dat kon toch niet slecht zijn. Ik zag dat mijn stiefvader een overschot aan liefde had. Totaal misplaatst gaf hij dat aan mij. Ik kon hem niet weigeren of afwenden en besloot alles toe te laten zolang ik maar niet weer verkracht werd. diepe angst voelde ik wanneer het nachtelijke bezoek zich weer aandiende.

De verkrachting had niets te maken met geven. Dat was pure lust en verveling en ik was op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Met de kennis van nu kan ik zeggen dat ik deze ervaring gekozen heb om nu te zijn wie ik nu ben. Dus niets verkeerd aan.

Maar nu even terug naar de zin die ik vanmorgen las.
Als jong meisje voelde ik dat ik iets kreeg aangeboden. Er werd mij energie gegeven. (seksuele energie) Ik had hier geen oordeel over in termen van goed en slecht. Het was gewoon wat er gebeurde. Ik wist ook niet dat het bij mijn vriendinnetjes niet gebeurde. Ik wist alleen dat het mij gebeurde. Sterker nog het gebeurde bij alle kinderen in ons gezin (5) en zelfs daarvan wist ik het bestaan niet.

Het uitwisselen van deze seksuele energie ging door tot mijn 17e. Toen ging ik het huis uit omdat ik me niet langer kon stilhouden en binnen de regels kon blijven lopen. Ook hier was er nog altijd geen oordeel verbonden aan mijn verleden. Ik wist alleen dat ik niet meer wilde ontvangen, wat en hoe dan ook. Ik wilde weg, vrij zijn.

Mijn wereld op zijn kop.
Toen ik 18 werd ontplofte de bom. Mijn broer belde en verteld dat hij seksueel misbruikt was. Ik wist niet eens wat het precies inhield maar voelde een hele zware energie van zijn woorden uitgaan. Toen hij kort vertelde wat hem was overkomen zei ik dat ik dat ook had meegemaakt.
Voor ik het wist kreeg ik de boodschap dat we naar het politiebureau moesten om aangifte te doen. Help, waar was ik nu zojuist ingelopen?
Ik begreep er niets van. Mijn wereld stond echt van de ene seconde op de andere op zijn kop.

Ik weet niet meer precies hoe het verlopen is maar ik blijk niet deze zware energie om mij heen gehad te hebben. Ook had ik geen scherpe woorden over mijn stiefvader zoals dat ik hem zou willen doodschieten of dergelijke. Mijn broers en zus hadden dat wel. Ze waren radeloos en in alle staten.
Ik kon het maar niet bevatten. Ik wou ook helemaal nog geen aangifte doen maar onder druk van de anderen deed ik het toch. Hun zaak zou veel sterker zijn als ik ook meeging. Het ging ten eerste allemaal te snel en ten tweede was er bij mij helemaal geen boosheid. Ik was loyaal en deed de aangifte uiteindelijk voor hun.

Dat werd me enorm kwalijk genomen. Ik werd buitengesloten en kreeg de meest vreselijke dingen te horen over hoe ik mijn stiefvader de hand boven het hoofd hield en hoe ik mijn broers en zus ten schade bracht door hun niet te steunen in hun conclusies en emoties. En hoe ik altijd het lievelingetje was en de minste klappen kreeg thuis.
Ik had eigenlijk geen tijd om na te denken en voor ik het wist zaten we in groepstherapie. Ik kreeg al snel kalmerende middelen omdat ik helemaal de weg kwijt raakte. Ik besloot de emotie en de veroordeling van mijn familie te steunen en deed zachtjes het licht uit met anti depressiva.

Poeh he, wat een blog is dit geworden.

Schrik er zelf ook een beetje van hoe intens deze woorden voor een ander kunnen zijn maar dit is nodig. Ik wil iets uitleggen met mijn verhaal.

Het familietrauma geadopteerd

Al die jaren na mijn 18e tot nu droeg ik het trauma. Ik schreef er zelfs een boek over. Tamara Stegeman, slachtoffer van een jeugdtrauma. Seksueel misbruikt en traumatisch beschadigd.

Luister ik wil echt in geen enkel geval ontkennen dat er vele getraumatiseerde kinderen zijn die werkelijk gebukt gaan onder hun verleden. Ik kan alleen voor mezelf spreken als ik zeg dat ik het anders heb ervaren.

Ik kom weer echt thuis bij mezelf nu.
Ik weet nu weer wat ik toen wist. Ik was niet blij met de ervaring. Ik was bang voor de energie. Ik was bang voor de lichamelijke reacties en voelde vooral walging naar mijn lichaam.
Ik heb mezelf geïdentificeerd met pijn en misbruik terwijl ik werkelijk ongevraagd aan het ontvangen was. Nu weet ik weer wat ik toen ervaarde en dat dat helemaal prima was.

Het gevolg van deze verkeerde conclusie houd voor mij in dat ik ontvangen gekoppeld heb aan pijn en misbruik. Nu ik me daar bewust van ben kan ik me ontdoen van deze verkeerde conclusie en word ontvangen weer mogelijk.

All of life comes to me with Ease Joy and Glorie.

Nu kan ik zien dat deze ervaring mij een zeer waardevolle les heeft gegeven. Ik ben enorm bewust. Iets wat andere misschien anders ervaren. Het is een geschenk dat ik me niet meer laat afnemen door conclusies van anderen. Het kwam, het is, ik ontdek en er is nieuwe keus.

Wat is er nu voor jou mogelijk?

Author Info

tamarastegeman

Comments ( 6 )

 • Bedankt voor het delen!
  Ik herken niets uit jouw verhaal ( gelukkig) maar kan het me wel een beetje probereen voor te stellen….
  loyaliteit naar familie is iets heel raars, goed dat je er van los gekomen bent!

  Ik wens dat je veel mooie ervaringen mag ontvangen!
  Hartegoet, Monique

  • Tamara Stegeman

   Hi Monique,

   Ik dank je voor je warme reactie. Ik werk naast dit alles ook als Systeem Therapeut, Dat betekend dat ik familieopstellingen verzorg. Door mijn pijn ben ik gaan onderzoeken hoe het werkt in families en loyaliteit is naast symbiose het grootste cadeau maar ook blokkade voor het hebben van een vrij leven. We hebben veel informatie aangenomen die verkeerd uit de vertaal computer is gekomen. Ik ben blij dat ik daar nu iets over kan delen aan de hand van mijn ervaringen. Ik hoop hiermee, al is het maar 1 persoon, meer lucht te brengen en inzicht te geven in interne worstelingen.

   Dank je wel voor deze kans om dit hier nog even extra toe te lichten.

   Hartegroet en dank je wel voor jouw bijdrage

   Tamara Stegeman

 • Chris

  Respect Tamara, heel duidelijk verwoord, en begrijpelijk ook. Zo zie je ook dat een ander dingen ook heel anders ervaart wat eigenlijk hetzelfde is, maar wat voor die ander ook logisch is en hoort op dat pad. Echt respect hoe je ermee omgaat en het verwoord.

  • Tamara Stegeman

   Dank je wel lieve Chris,

   Dit motiveert me echt om meer en meer te delen vanuit mijn authentieke zijn.

   Warme knuffel
   Tamara

 • Anoniem

  Wat een herkenning lees ik hier! Heb een verleden van misbruik en heb nog steeds contact met hem , omdat ik hem jaren geleden al vergeven heb en dat wordt niet altijd begrepen! Mensen snappen het niet! Wat goed dat je dit deelt!

  • Tamara Stegeman

   Wat dapper dat je dit met de wereld deelt. Zo zet je de deur open om alle negatieve energie vrij te laten. Het is allemaal aan jou om te kiezen wat waar is voor jou. Jouw leven, jouw gevoel en jouw recht om te ervaren en voelen wat waar is voor jou. Ongeacht wat andere daar van vinden.

   Diepe buiging voor jou sweety

   Hartegroet, Tamara

Post a Comment

Tamara Stegeman